Proiect educativ „Dialog între generații” Oameni.Locuri.Cărți” (Concurs și simpozion)


A.                INFORMAŢII DESPRE PROIECT

B.1  Titlul proiectului: Dialog între generații. Oameni. Locuri .Cărți .  
B.2  Tipul  activității principale: concurs, de  creații  artistice - literatură
B.3   Domeniul în care se încadrează proiectul:  cultural – artistic, literatură, intergenerațional
B.4    Ediţia nr..4

B7: Proiectul este cu participare:    x directă,     x indirectă,    online.


C      REZUMATUL PROIECTULUI

a.      Proiectul are ca activitate principală derularea unui concurs de creații artistice cu tema:
Dialog între generații. Oameni. Locuri. Cărți  în două etape:pe școală și națională. Realizarea acestor creații implică însă o pregătire prealabilă, de aceea proiectul prevede  și desfășurarea altor acțiuni decât  concursul propriu-zis.

D    PREZENTAREA PROIECTULUI

D.1  Argument - justificare, context (analiză de nevoi) 


Proiectul de față își propune prin tematică și prin diverse activități să-i ajute pe tineri să înțeleagă că esența umană rămâne aceeași, indiferent de broderia pe care timpul o țese în jurul ei și că există un set de valori perene. Pentru a înțelege  această realitate este nevoie de cunoaștere și de imaginație. De aceea, activitățile și tematica proiectului au ca scop stimularea curiozității și a dorinței de a recupera prin apelul la memoria personală sau colectivă                (comunității)   informații despre oameni, locuri, evenimente de ieri, pregătindu-le, anticipându-le pe cele de mâine.  Tema este de interes pentru tineri ca și pentru adulți (familie/educatori, societatea civilă), dată fiind acutizarea conflictului dintre generații și consecințele gestionării greșite a acestuia.
Literatura, arta, în general, prin abordarea lumii din mai multe perspective, facilitează formarea capacității de empatie și dezvoltarea inteligenței intra și interpersonale, ceea ce creează premise pentru o tratare constructivă a diferențelor inerente între generații, îmbogățind amintiri  ale generației anterioare și pregătind moștenirea celei de mâine.

D.2     Scopul proiectului

Valorificare elementelor culturale care pot asigura o punte între generaţii și dezvoltarea în rândul tinerilor  a unor abilități de comunicare intra și interpersonală,pentru a contribui la realizarea unei dezvoltări sustenabile.

D.4   Descrierea grupului  ţintă căruia i se adresează proiectul: elevi ai ciclului primar (clasele I-IV), gimnazial ( V-VIII),  liceal  ( IX - XII);  cadre didactice, personalități culturale; membri ai comunității. 
D. 6  Durata proiectului: septembrie  2015 -  iunie 2016.
D.7   Descrierea activităților.

Titlul activităţii: În căutarea trecutului, ca să înțelegem prezentul și să construim viitorul
a.        Prezentarea regulamentului în școlile participante de către profesorii coordonatori din fiecare școală.
b.       Realizarea unor chestionare/interviuri/vizite pornind de la una dintre  temele propuse.
c.       Ateliere de lucru pe una dintre aceste teme.
d.      Data/perioada de desfăşurare: noiembrie - februarie
e.       Locul desfăşurării: în școlile din ţară implicate în  proiect; în instituții de cultură sau sociale;   
f.       Descrierea activităţii: Profesorii coordonatori  din școlile partenere anunță temele pentru lucrările artistice și  pentru  proiectele interdisciplinare; discută cu elevii despre ele.  Sprijină apoi documentarea necesară pentru înțelegerea temei. Facilitează elevilor întâlniri cu personalități  ale locului, cu reprezentanți ai societății civile aparținând generațiilor precedente.
 Pentru diseminare vor trimite către școala coordonatoare imagini/fotografii sau linkuri care dovedesc desfășurarea activității/activităților.



a.       Titlul activităţii: Dialog între generații. Faza pe școală  a concursului ,
b.      Data/perioada de desfăşurare:  1 ianuarie – 1 mai 2016.
c.       Locul desfăşurării:  În școlile participante la proiect.
d.      Descrierea activităţii:
Profesorul coordonează realizarea lucrărilor,  în cadrul unor ateliere de creație discutând despre tehnica folosită și despre  viziunea prezentată în ele. Le cere  elevilor să demonstreze spirit reflexiv, să fie deschiși și creativi. Sunt selectate primele trei lucrări pe secțiune, cu /fără  sprijinul unei personalități culturale  (literare, a unui artist plastic). Cadrele didactice  din școlile implicate expediază  lucrările  plastice pe adresa școlii organizatoare, conform regulamentului. Trimiterea lucrărilor literare se face on-line, la o adresă  special creată. Forma de participare: directă. Se stabilește clasamentul și se trimit primele trei lucrări pe fiecare secțiune către școala „Mihai Viteazul” Târgoviște”

a.       Titlul activităţii: Dialog între generații. Faza națională a concursului
b.      Data/perioada de desfăşurare:  – 1 aprilie -1 iunie  2016;
c.       Locul desfăşurării:  Școala Gimnazială Mihai Viteazul Târgoviște. Liceul de Arte Bălașa Doamna Târgoviște și online la adresa  revistaconstelatii@gmail.com.
d.      Participanţi:  elevi și cadre didactice din cel puțin 25 de județe,
e.       Descrierea activităţii: Fiecare profesor coordonator expediază lucrările calificate la faza pe școală. Lucrările sunt evaluate,pe cele trei niveluri, de către o comisie formată din membri SST, ai USR și de către artiști plastici; forma de participare: indirectă. Se stabilește clasamentul și se trimit primele trei lucrări pe fiecare secțiune

a.      Titlul activităţii:  Simpozion pentru elevi și profesori „Adolescenții de azi, adulții de mâine,”  
b.      Data/perioada de desfăşurare: 15 iunie 2016
c.       Locul desfăşurării:. Sala de conferință a Bibliotecii  „Ion Heliade Rădulescu  Târgoviște, Dâmbovița; 
d.      Participanţi: elevii calificați pentru faza națională care pot participa direct, elevi care să reprezinte vocile colegilor lor din alte județe,  profesori,  părinți, reprezentanţi ai comunităţilor locale şi judeţene, voluntari ai Asociației Europe Direct , ai Asociației veteranilor din  județul  Dâmbovița.
e.      Descrierea activităţii:
Societatea Europe Direct  va susține un teatru forum pe tema  dată/ conexă. Elevii își vor prezenta proiectele. Profesorii /participanții își vor susține lucrările. Se vor citi scurte fragmente din lucrările premiate. Vor avea loc dezbateri și activități de tip nonformal Organizarea  unei expoziții cu lucrările  plastice.

a.       Titlul activităţii:  Diseminarea rezultatelor
b.      Data/perioada de desfăşurare:    iunie   2016.
c.       Locul desfăşurării: Școala Gimnazială Mihai Viteazul. On-line
d.      Participanţi:  elevi, cadrele didactice coordonatoare, părinți etc..
e.       Descrierea activităţii: Vor apărea articole în mass-media. Se va realiza o bază de date, un raport ce va fi transmis tuturor participanților. Se vor  acorda premii și    diplome de participare. Se vor completa chestionare. Se vor face comentarii pe blogul  http://scoalamihaiviteazulconcursuri.blogspot.ro/.Se va face o statistică a popularității activităților din cadrul proiectului. Lucrările premiate  vor  fi publicate  în revista Limba și literatura română  pentru elevi  editată de Societatea de Științe filologice din România. Se vor publica  fragmente din creațiile premiate în revista școlii Constelații   care va fi expediată electronic.
Ca şi în ediția anterioară, concursul va fi promovat şi mediatizat prin intermediul partenerilor implicați în proiect, precum și pe site-uri și forumuri precum: didactic.ro. edu.ro. sau pagina de Facebook a școlii. Se va folosi reţeaua electronică de comunicare existentă din anul şcolar anterior.




Creațiile plastice vor face obiectul unei expoziții de la care participanții vor primi fotografii.





Creațiile literare    premiate vor fi publicate  în revista Limba și literatura
română pentru elevi editată de Societatea de Științe  Filologice din România.



 Acordul poate fi descărcat aici:


https://drive.google.com/file/d/0By8xW-rT2jeARk9iRldSTDJjN28/view?usp=sharing

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu